Julstjärnor – skicka dem med bud

Publicerat

På den här sidan dyker det emellanåt upp tips och nyheter inför advent, jul och nyår och andra högtider under året. Informationen innehåller reklamlänkar.

 

Vad vore julen utan julstjärnor?

Julstjärna i kruka, finns hos Florister i Sverige
Låt en stilig röd julstjärna i kruka förmedla din julhälsning! Du hittar den här julstjärnan hos Florister i Sverige.

 

Jämför sortiment och priser på julstjärnor hos blomsterförmedlingarna på nätet:

-> beställ julblommor hos Florister i Sverige här!

-> beställ julblommor hos Interflora här!

-> beställ julblommor hos Euroflorist här!

Julstjärnan (Euphorbia pulcherrima på latin), är en populär växt som pryder våra hem under julperioden. Växten har sitt ursprung i Mexiko och Centralamerika, där den frodas i det varma klimatet. Idag odlas julstjärnor över hela världen. En blomma som ackompanjerar övrig juldekoration fint!

Vilda julstjärnor växer i regioner med ett varmt och fuktigt klimat. De trivs extra bra i halvskugga. Julstjärnan kan bli upp till tre meter hög ute i det fria.

Det var den tyske botanisten Wilibald Swingle som gav växten sitt vetenskapliga namn Euphorbia pulcherrima, detta på tidigt 1900-tal. Namnet syftar på växtens iögonfallande skönhet. Pulcherima betyder nämligen ”mycket vacker” eller ”vackrast”.

Många tror att julstjärnans röda blad är blommor, men dessa är istället färgade bladskivor. Bladen omsluter de små och mindre iögonfallande blommorna i mitten. När vintern närmar sig och nätterna blir längre, minskar solljuset. Detta påverkar julstjärnan på ett unikt sätt. Växtens blad skiftar från grönt till nyanser av rött, rosa, och vitt. Färgförändringarna beror på att växten producerar speciella pigment som kallas antocyaniner. Antocyaninerna ger bladen dess färg och ger oss den härliga, juliga looken som vi vill ha. De gamla aztekerna trodde av allt att döma att julstjärnan fått sin röda färg när det droppade blod från en gudinna som dött av brustet hjärta ner på bladen. Så sorgligt! Själva tror vi nog mer på mer den kemiska processen med antocyaniner.

Julstjärnan introducerades i USA i slutet av 1920-talet av en man vid namn Joel Roberts Poinsett. I USA kallar man julstjärnan för ”poinsettia”. Efter herr Poinsett förstås!

I december dyker det upp mängder av julstjärnor ute i blomsterhandeln. Floristerna har då bråda dagar med att skapa stämningsfulla julgrupper med julstjärnor och andra julblommor. Självklart kan du också köpa enbart julstjärnor. En rad med julstjärnor i fönstret är underbart vackert! Perfekta att matcha med adventsljusstakar och julpynt.

Sprid lite extra julglädje i år med hjälp av julstjärnor! Skicka en blomma i kruka eller välj en tjusig julgrupp där julstjärnan har sin givna plats. Du hittar mängder av fina blomsterarrangemang med julstjärnor hos de etablerade blomsterförmedlingarna på nätet. Inte så här års förstås. Men tiden går fort. I slutet av november/början av december poppar den ena julstjärnan efter den andra upp i blomsteraffärerna. Så även hos blomsterförmedlingarna på nätet.

Jämför sortiment och priser på julstärnor hos de stora blomsteraktörerna på nätet:

-> beställ julblommor hos Florister i Sverige här!

-> beställ julblommor hos Interflora här!

-> beställ julblommor hos Euroflorist här!

Sänd julstjärnor med blombud

 

FLER PRESENTTIPS:

Skicka presenter och godis direkt till mottagarens adress

(samlade present- och butikstips)